Hier dan weer een verslag van het Learn2Learn project. Dit keer ben ik voor 4 weken in Gambia om het laatste deel van het project af te ronden. Misschien ook wel een beetje het leukste deel. Na lang en hard werken gaan we dan eindelijk langs de scholen om het theaterstuk te presenteren. Dit jaar gaan we ook een week het binnenland in. En hele organisatie opzich.
Deze week ben ik druk met ze bezig om alles met de theatergroep te organiseren om voor een week het binnenland in te gaan, slaap plek, scholen waar we op kunnen treden, eten enz.. Opzich niet zo ingewikkeld als alles zo makkelijk ging als i20An Nederland. Een uitdaging dus. Ik vraag mij dus ook af hoe ik het beste kan vertoeven in het binnenland en wat ik mee moet nemen om Europees gezien zo goed mogelijk die week door te komen. Denk bijv. aan het eten, ik doe mij best om niks op te lopen, maar als we het binnenland in gaan wordt dat steeds lastiger. Zo ook met toilet; gaat het dan nu echt gebeuren dat ik mij privé momentje moet gaan delen met andere en ook nog boven en gat moet hangen. Douchen? Wordt waarschijnlijk met een bakje grond water poedelen. Nou ja, we gaan het mee maken. Bijzonder wel om te zien hoe nu werkelijk armoede is. Want waar wij zitten is arm maar hoe verder je het binnenland in gaat hoe armer het wordt.

Fleur mijn oudste dochter is ruim twee weken met mij mee om mij te helpen maar ook om zelf daar wat te doen. Fleur doet CIOS ( sportopleiding) en had bedacht om in Gambia zwemles te gaan geven. Een goed plan want van zwemles hebben ze nog nooit gehoord. Er is hier dus niemand die kan zwemmen, en daar kunnen wij ons niks bij voorstellen.

Toen wij aankwamen zijn we zo snel mogelijk opzoek gegaan naar een zwembad. Het zag er even naar uit dat we in het do
20Brp een zwembad hadden maar dat ging toch niet lukken. Maar gelukkig was er een dorp verderop een compound van een Duitse man die ons aanbood geheel gratis gebruik te mogen maken van zijn zwembad (je). Fleur is gelijk de volgende dag begonnen. Elke dag gaat ze in de ochtend en in de middag met en groepje kinderen al wandelende en met de bus naar het dorpje verderop. Een leuk uitje voor de kinderen. En zoals alles hier gaat allemaal weer even chaotische. Voor de kinderen is het werkelijk een paradijs als ze het zwembad(je) zien. De kleine handjes gaan met ongeloof voor de mondjes en met grote bruine ogen kijken ze met verbazing naar het zwembad(je). De kinderen zowel groot als klein zijn hier erg bang voor het water en er is werkelijk niemand die maar een beetje kan zwemmen. Voor Fleur ligt er dus en hele taak om de kinderen een beetje ontspannen te krijgen, want tot nu toe hingen ze nog als bange hondjes om haar nek. Na drie dagen beginnen we al wat resultaat te zien, Het gaat erg moeizaam maar ze genieten er elke dag weer van om een duik te mogen nemen in het zwembad. En de armslag begint er al en beetje in te komen.

Vandaag is de container aangekomen met 15 bananen dozen, met spullen voor de theatergroep en voor de mensen in 20Chet dorp. Slippers, spelletjes, kleding en sportkleding gesponsord door VV Hillegom en Sportfondsen Hillegom BV. Aankomende week zullen we de spullen gaan uitpakken en geven aan mensen die het hard nodig hebben. Dankzij de hulp en sponsoring van Protestantse Gemeente in Hillegom zijn deze dozen hier terecht gekomen. Onze dank is groot.
Tot zover weer even en verslagje uit het warme Gambia.
Groetjes Marlies