Gambia (officieel Republic of The Gambia) ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.295 km2 het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Het is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km.

Gambia wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal. Het landschap is lichtglooiend met wat heuvels. Het hoogste punt is 40 meter en Gambia is daarmee platter dan Nederland. Langs de kust liggen vele mooie zandstranden. Dwars door het land loopt de rivier de Gambia die het hele jaar door goed bevaarbaar is. De delta van de rivier is vrij moerassig met mangrovebegroeiing. Het noorden van Gambia heeft een parkland-savannenlandschap met lange grassen, grote struiken en wat bomen.

Wist u dat

  • 73% van de Gambiaanse bevolking analfabeet is?
  • er 129 van de 1000 kinderen in hun eerste levensjaar sterven?
  • in het grootste gedeelte van Gambia werkeloosheid heerst?
  • gezinnen met minder dan 1 euro per dag rond moeten komen?
  • water, douche en wc een luxe is?
  • mensen soms kilometers moeten lopen voor drinkwater?
  • naar school gaan niet de normaalste zaak van de wereld is?
  • 1 op de 12 vrouwen sterft tijdens hun zwangerschap?
  • een Gambiaan gemiddeld 53 jaar wordt?

Ten zuiden van de rivier begint het bossavanne-grasland met groepjes bomen.Het land is nu volop in ontwikkeling. Er wordt hard gewerkt aan de infrastructuur, het toerisme krijgt alle ruimte en traditioneel is de belangrijkste bron van inkomsten de landbouw. Het grootste deel van de bevolking heeft geen betaald werk, maar de onderlinge solidariteit is groot. Hoewel de bevolking erg arm is, heerst er geen hongersnood. Wel is er een tekort aan goede scholing en stromend water. Ook zijn grote delen van Gambia nog niet voorzien van elektriciteit, waardoor het leefritme van de mensen zich aanpast aan het opkomen en ondergaan van de zon. Het grootste deel van de bevolking is jonger dan 20 jaar. De gemiddelde leeftijd is nog geen 50 jaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door de grote kindersterfte.De verschillende stammen en religies leven vreedzaam naast elkaar.

De regering zorgt voor onderwijs vanaf de basisscholen. Onderwijs is niet verplicht. Het kleuteronderwijs komt nu op gang via particuliere stichtingen vanuit het buitenland. Men onderscheidt lager, middelbaar en hoger onderwijs. De meeste kinderen volgen in elk geval enkele jaren onderwijs, waarbij er voorrang wordt gegeven aan jongens. Veel van de kinderen op het platteland kunnen hun school niet afmaken want de inbreng van de kinderen bij het werk op het land en/of huishouding is vaak noodzakelijk. Het lager basisonderwijs is gratis. Er wordt echter aan de ouders wel een bijdrage gevraagd voor schoolfonds en uniform. Dit uniform is verplicht en staat voor de gelijkheid van de kinderen. Ook moeten de ouders betalen voor leermaterialen. Dit is voor veel ouders helaas niet mogelijk.