Stage en studie reiservaringen

>>Stage en studie reiservaringen
­

studenten van de HBO Tourism Management InHolland Haarlem opleiding

 

December 2018 zijn we met 20 studenten van de HBO Tourism Management InHolland Haarlem opleiding afgereisd  voor 2 weken naar Gambia. Met een intensief leerzaam programma op het gebied van duurzaam toerisme lieten we hun kennis maken met de Gambiaanse cultuur en bevolking. Het was bijzonder hoe iedereen genoot en zich openstelde naar de Gambiaanse jongeren.

 

En dan nog met de studenten 5 dagen het binnenland in. Dat was even schakelen na een geslaagde week. De reis zou 5 uur duren maar dat werd 12 uur. We gingen de Gambia rivier over omdat we aan de andere kant van Gambia moesten zijn. Gambia is door de rivier die midden door het land loopt, gesplitst in twee delen. Pech dat we niet gelijk met de ferry de rivier konden oversteken. Door het lage water vertrok er nog maar 1 boot, waardoor we uiteindelijk 5 uur hebben moeten wachten bij de oversteek. Wachten is iets wat wij totaal niet gewend zijn en waar dus ook menig irritatie, knorrende buiken en poep en plas drang begon te ontstaan. Al snel besefte iedereen dat er niks anders gedaan kon worden dan wachten. Daarom dus maar zorgen dat het een gezellige boel wordt. This is Africa!

 

 

  

 

 

 

 Afstudeer onderzoek van Evi van der Peet (Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs) 
foto Evi

Hoi iedereen,

Begin februari 2017 ben ik voor 7 dagen mee naar Gambia geweest. Ik had eerlijk gezegd geen enkele verwachting van de reis, ‘’let’s go with the flow’’ dacht ik! Samen met Marlies en de andere reizigers hebben we heel veel dingen gezien en gedaan. Het ontmoeten van de locals en het leren kennen van de Gambiaanse cultuur vond ik denk ik wel het leukste van de reis. Het is zo’n andere wereld en het is bijzonder om te zien dat werkelijk iedereen zo blij is met wat ze hebben. Tijdens de reis hebben we onder andere de markt van Serekunda bezocht, hebben we een kijkje genomen bij de visafslag en het consultatiebureau en hebben we een mooie strandwandeling gemaakt. Het is zéker aan te raden om zelf eens mee te gaan met deze bijzondere reis en de pracht van Gambia zelf te ontdekken!

 

 

 

Stage van Jamie van Zanten en Marly Voulgaris (Toerisme)
foto-3

Ennn we zijn weer in Nederland.. het is koud, nattig, moeten weer naar school en alles gaat weer snel snel snel. Heel anders dan wij in Gambia hebben meegemaakt! Daar is het lekker warm en gaat alles op zijn tijd.

In november zijn wij , Marly en Jamie, naar Gambia gegaan samen met stichting Learn 2 Learn. Wij gingen hier met niet perse een doel heen, maar we wilde zeker kijken wat we daar allemaal konden doen. Ook gingen wij mee voor stage uren voor school, wij doen de opleiding toerisme, frontoffice manager, en wij moesten ongeveer 100 stage uren extern maken. Dit konden wij natuurlijk ook gewoon als receptioniste in een hotel doen, maar wij hadden een veel beter idee. Mee naar Gambia om daar onze uren te halen!

Om 5 uur stonden wij op het vliegveld, en om rond 7 uur gingen we boarden. Na ongeveer 6 uurtjes vliegen landen wij op het vliegveld van Banjul. We stapten het vliegtuig uit en kregen wij meteen een klap in onze gezicht van de hitte, jeetje wat was het warm. Marlies en Fleur stonden ons op te wachten en we reden met de Jeep naar Kairoh Garden, waar wij zouden verblijven de komende 12 dagen. Na ongeveer 3 kwartier gehobbeld te hebben kwamen wij aan bij onze huisjes. Wij vonden dit in het begin wel wennen, het licht viel wel eens uit, we hadden wel eens geen water meer, en er waren natuurlijk ook wat leuke spinnenvriendjes die ons kwamen vergezellen. Maar al met al ging het allemaal goed en hebben we prima geslapen! Voor onze huisjes hadden wij een tafel staan met daar omheen hangmatten en stoelen wij waar met ze alle konden zitten hier aten wij vaak noodles tussen de middag, en gingen we gezellig kletsen. Je leeft tenslotte buiten met het heerlijke weer.

De eerste paar dagen hebben wij vooral veel gezien. We zijn naar een school, een consultatie bureau, een hondenopvangcentrum, de markt en het strand geweest. Wij hebben onze ogen uitgekeken!

Maar omdat wij hier ook voor school kwamen wilde wij wel ook wat doen voofoto-1r de mensen daar. Wij hadden daarom besloten dat wij kinderen op school les wilde gaan geven. We hebben eerst goed nagedacht wat wij de kinderen wilde gaan leren, en als snel kwamen wij uit op aardrijkskunde. We zijn toen naar de school gegaan en hebben gevraagd of wij daar de volgende dag les konden gaan geven, dat vonden ze helemaal fantastisch en  wij kregen ook wat materialen mee. Ze hadden alleen geen grote landkaart dus die hebben we dezelfde middag nog helemaal getekend. Na alles goed voorbereid te hebben werden wij de volgende ochtend toch een beetje zenuwachtig wakker, het was tenslotte de eerste keer dat wij überhaupt voor een klas zouden staan. We begonnen onze les met verschillen tussen Nederland en Gambia, hiervoor hadden wij een groot blad vol geplakt met typische Nederlandse dingen. Daarna gingen wij met behulp van onze zelfgemaakte landkaart vertellen over de verschillende continenten die de wereld heeft en of ze wat landen in de contineten wisten. Als laatste hadden wij een spel bedacht met ballonnen, we hadden 5 witte ballonnen waar de contineten op stonden, we haalde daarom 5 kinderen uit de klas die dan voorin moesten staan met de ballonnen. Op de rest van de ballonnen hadden wij allemaal landen opgeschreven , en we kozen een voor een, een kind uit die zijn ballon naar het juiste continent moest brengen. We hebben uiteindelijk aan 2 klassen lesgegeven en wij vonden het ontzettend leuk om te doen! 

Daarnaast hebben wij nog op een kleine school waar veel jongere kinderen zaten, les gegeven over kleuren, ook met behulp van de ballonnen.

En we hebben samen met Fleur en de andere reisgenoten zwemles gegeven aan een paar lokale foto-2kinderen uit het dorp.

Natuurlijk hebben wij ook heerlijk van het warme weer genoten en zijn wij nog een paar middagjes naar het strand geweest, als wij namelijk niet met een iets van bruine kleur thuiskwamen zouden ze  zich thuis afvragen of we wel echt geweest waren.

Al met al hebben wij ontzettend genoten van deze bijzondere reis, we hebben veel gezien gedaan en geroken. Ook zijn wij erg blij dat we de kans hebben gekregen om de kinderen op de scholen wat bij te leren, dit ook met dank aan de ontzettend vriendelijke Gambianen. Ook willen wij graag iedereen bedanken voor de leuke tijd, en wat hebben we gelachen met ze allen! Zeker de moeite waard en wij willen graag nog een keer terug.

 

 

Stage van van Jacqueline Jongepier ( Opleiding Doula)
20161107_212244

In januari 2016 was ik met Travel2Learn in Gambia. Ik was zeer onder de indruk van alles wat ik zag. Ik wilde graag nog eens terug maar nu met een missie. Sinds september volg ik samen met mijn zus Lidy de Doula (bevallings-coach) opleiding. Ik wilde graag zien hoe vrouwen in Gambia natuurlijk bevallen. In November j.l. ben ik wederom met Travel2Learn mee naar Gambia gegaan. Mijn 3 zussen waren zo enthousiast geworden van al mijn verhalen, dat ze besloten mee te komen naar Gambia. Samen met Marlies van Learn2Travel hebben we contacten gelegd en zijn we in de gelegenheid geweest om in een kraamkamer mee te draaien en bij een bevalling te mogen zijn. Wat een ervaring. Zo anders, zo bijzonder. En hoe bijzonder is het om zo’n reis samen met mijn zussen te beleven. Ik heb genoten. Dank je wel Marlies voor deze fantastische belevenis. Volgend jaar ben ik er weer bij. Maar dan als een20161108_143254_003 gecertificeerd Doula

 

 

 

 

 

Afronding studie Laura Spreeuw (Maatschappelijk Werk)

Hallo allemaal!

Ik ben Laura Spreeuw en ik ben met stichting Learn2Learn voor zeven weken naar Gambia vertrokken. NFoto Laura 2adat ik afstudeerde voor de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening wilde ik graag iets van de wereld zien. Ik had nog geen idee waarheen, hoelang en wat te doen, maar dát ik op reis wilde wist ik wel. Via via kwam ik bij Marlies terecht en raakte ik enthousiast door haar verhalen over Gambia en het project Learn2Learn.

Ik heb tijdens mijn verblijf met de jongeren van de theatergroep de basis gelegd voor de film; Sworn not to eat fish. We hebben met elkaar het script eigen gemaakt en zijn de teksten gaan oefenen. Naast mijn bijdrage aan het project van Learn2Learn heb ik zelf ook veel geleerd. Het cultuurverschil tussen Nederland en Gambia is zo groot. Waar wij in Nederland zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd willen doen, gaat daar alles rustig aan zonder enige stress. In het begin is het echt even schakelen. Deze reis zie ik als een grote levenservaring, waar ik veel van heb geleerd en nooit meer zal vergeten! Gedurende de zeven weken van mijn verblijf heb ik een blog bijgehouden met al mijn ervaringen op waarbenjijnu.nl. Mocht je ergens nieuwsgierig naar zijn, vraag er dan gerust naar. Ik maak graag wat tijd vrij om over deze prachtige ervaring te vertellen!

 

Stage Fleur Houtzager ( CIOS Haarlem)

Mijn naam is Fleur en ik ben met stichting Learn2Learn naar Gambia geweest om stage te lopen. Ik zit op het CIOS ( sportopleiding) in Haarlem en ik moest stage lopen voor het vak zwemmen. Omdat ik wel van een uitdaging houd, besloot ik mijn stage in het buitenland te doen. Zo ben ik terecht gekomen bij Marlies en haar stichting. De stichting is veel gefocust op theater en film, dus dacht ik in de eerste instantie dat ik met mijn opleiding niet zo veel kon betekenen. Maar omdat de stichting naast theater en film ook activiteiten organiseert met jongeren op gebied van sport en onderwijs, kon ik toch wat beteken voor de stichting.

Ik heb twee weken zwemles gegeven aan kinderen uit het Afrikaanse dorpje Tanji, terwijl ik ook gewoon onder de lokale bevolking sliep. De eerste dag ben ik opzoek gegaan naar een zwembadje om met de kids te gaan zwemmen. Op de tweede dag zijn we gelijk begonnen met de zwemlessen. Ik had zelf wat drijfmateriaal meegenomen en zwemkleding opgespaard van de gevonden voorwerpen uit diverse zwembaden. De kinderen vonden het geweldig! Het was voor mij ook een hele bijzondere ervaring om te zien dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je kan zwemmen. Makkelijk was het zeker niet om ze de schoolslag te leren! Met veel oefenen en proberen is er toch iets heel moois uit gekomen. Topzwemmers zullen ze niet worden maar het Stage begin is er!

Buiten de zwemlessen heb ik natuurlijk ook van het prachtige land kunnen genieten, de enorme cultuurverschillen kunnen ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Het was voor mij een ervaring om nooit te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar!

 

 

Stage Lysanne en Kaj ( ALO Amsterdam)

Het afgelopen half jaar hebben twee sport, management en ondernemen studenten stagegelopen bij stichting Learn2Learn. Lysanne Boerop en Kaj Geelhoed hebben zich in dat half jaar beziggehouden met het ophalen van (sport)spullen voor de kinderen in jongeren voor Gambia.

De twee studenten hebben uiteindelijk 50 bananendozen met spullen opgehaald en opgestuurd naar Gambia om daar in samenwerking met mensen van de stichting deze spullen een tweede leven te geven.

Om deze dozen in Gambia te krijgen moest er veel gedaan worden. De materialen moesten niet alleen opgehaald worden, maar de materialen moesten ook in de dozen en dit moest dan ook allemaal gesorteerd worden.

Lysanne en Kaj hebben zelf gezorgd voor de financiering van dit project en hebben contact gehad met Ensa en Omar in Gambia. Dit was voor Kaj en Lysanne erg interessant en leuk, want het enthousiasme dat Ensa en Omar hadden was enorm en dat gaf veel energie. Wat wel wennen was, was het niveau van de Engelse taal, maar dit was zodra het bekend was makkelijk aanpassen voor de studenten. Uiteindelijk hebben wij zoals afgesproken foto’s van het resultaat gekregen.

Lysanne en Kaj hebben op dit moment nog steeds veel contact met Ensa en Omar om op de hoogte te blijven van de resultaten van hun project.

Uiteindelijk een zeer geslaagd project!

2017 ervaringen a2017 ervaringen a2

2017 ervaringen f2017 ervaringen e

 

 

 

 

 

 

2017 ervaringen k